Datalek door inbraak in kantoorpand ‘s-Hertogenbosch

Maandagavond 8 november is er ingebroken in het kantoor van Veilig Thuis Brabant Noordoost aan het Pettelaarpark in ‘s-Hertogenbosch. Zowel bij de hoofdingang als op de verdiepingen van de verschillende organisaties die in dit pand gehuisvest zijn, zijn alle (elektronische) sloten van (tussen)deuren opengebroken. Bij de inbraak is een aantal laptops gestolen en is er geld buitgemaakt. Het is niet uit te sluiten dat er ook papieren informatie is ingezien, omdat de inbrekers overal zijn binnen geweest en er zelfs kasten zijn opengebroken. Dat betekent dat er sprake is van een datalek. Daarbij ligt de bewijslast altijd bij de organisatie. Wij moeten eenduidig kunnen bewijzen dat inbrekers geen informatie hebben kunnen inzien die niet voor hen bestemd is en dat kunnen we niet.

Op dit moment is geconstateerd dat de beveiliging van de gestolen laptops niet doorbroken is en dus zijn er daar geen gegevens gelekt. Voor informatie die mogelijk vanaf papier is gelezen is dat helaas niet met zekerheid te zeggen. Vooralsnog hebben we geen signalen van gebruik of misbruik van informatie die mogelijk is ingezien. Na een kort onderzoek dat er direct heeft plaatsgevonden, is er bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding gemaakt van een datalek.

Uiteraard heeft Veilig Thuis Brabant Noordoost maatregelen genomen om de kans op misbruik zo minimaal mogelijk te maken. Zo zijn, naast de gebruikelijke beveiliging, na de inbraak accounts geblokkeerd en is informatie gewist. Als u toch het idee hebt dat iemand over informatie beschikt die niet voor hem of haar bestemd is, neemt u dan contact op met de medewerker van Veilig Thuis. Hebt u vragen of behoefte aan verdere informatie over het datalek? Mail uw vraag naar info@veiligthuisbrabantnoordoost.nl